Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilişim Teknolojileri Alanı

Meslek Lisesi tercihi yapacak 8.sınıf öğrencilerimizin Bilişim Teknolojileri Alanını yakından tanıyalım.Bilişim Teknolojileri Alanı ve bu alanda yer alan alt dallar,eğitim ve kariyer imkanları nedir ?

Tüm illerimizde yer alan Melseki ve Teknik Anadolu liselerimizin hangilerinde Bilişim Teknolojileri Alanı var ?

09.11.2017 4596

 

Bilişim Bölümü Nedir?

Öncelikle bilinmelidir ki; bilişim bölümü ortaokulda ki bilgisayar laboratuvarı derslerinize benzer dersler vermeyecek, her ders bilgisayar başında olacağız, rahat olacağız, nasıl açılır, nasıl kapanır, içindeki donanımlar nasıl sökülür, nasıl çıkartılır, format nasıl atılır öğrenip sınıf geçeceğiz diye bir beklentiniz varsa çok yanılıyorsunuz. Bilişim bölümüne girdiğiniz zaman sizi bekleyen, şuana kadar çoğunuzun duymadığı bir konu var. Bu konu "programlama" meslek liseleri aslında bir bilgisayarcıdan çok yazılımcı geliştirmeyi amaçlıyor. Bu yüzden ilk bölüm senesinden itibaren değişik dillerden başlayarak öğrencilere programlama ve algoritma öğretiyorlar.

 

Eğer bir meslek lisesine gidiyorsanız ve bilişim bölümüne girmek istiyorsanız size tavsiyem önceden bilgisayara ilginiz olsun ama bu oyun oynamak, sosyal ağlarda takılmak gibi bir ilgi değil. Programlama konusunda bir ilginiz olsun ve birşeyler öğrenmeye çalışın. Kendim bu işleri internet üzerinden ve çok küçükken öğrenmiştim. O zamanlar Türkçe kaynak sıkıntısı çoktu, programlamaya dair neredeyse hiç kaynak yoktu. Ben buna rağmen öğrendiysem sizin şuan bir şeyler öğrenmeniz istediğinizde gerçekten hiç zor değildir. Günümüzde bu konularda kaynak sağlayan birçok site bulunmakta ve hepside kaliteli, güncel kaynaklar.

Okula başlamadan programlama konusunda bir şeyler öğrenmek sizi ileriye götürecektir ve zaten bu işi yapmak istiyorsanız buna alışmanız gerekir. Gerçekçi olmak gerekirse okullar öğretemiyor. Bir öğrenciye algoritmadan bahsediyorlar ilk başta ama verdikleri örnekler tam bir fiyasko hoca tahtada hatalarını göstermesine rağmen öğrenci algoritmayı düzeltip gelemiyorsa bu olayın farkına varamamışlar demektir. Yanlış bölümü seçmişler hatalılar demektir. Bu ilk 4 hafta olur anlarım ama bir öğrenci dönemin diğer yarısına geçilmesine rağmen algoritma üretmede sıkıntı yaşıyor hatta algoritmanın programlamada nasıl kullanıldığını bilmiyorsa her konuda sıkıntı yaşayacak ve ileride bu meslekte güzel şeyler yaşamayacak demektir. Bu konuda eğitim sisteminin de hataları var. İnsana günlük hayatta devamlı kullandığı birşeyi (mantık) kağıda dökmesini (algoritma) öğretemiyorlarsa burada hatalı eğitim söz konusudur. Bu yüzden devamlı okuldan birşeyler beklemek yerine kendinizi kendiniz geliştirmeniz gerekecek.

Bilişim bölümü diğer bölümlere benzemez, teknoloji ile ilgili bir bölümdür ve teknoloji gün be gün ilerledikçe öğrendiğiniz veya size okulda öğretmeye çalıştıkları diller her gün yenileniyor, her gün yeni birşeyler ekleniyor. Bunu bu konuyla ilgili daha önceden bilgisi olanlar için anlatmak gerekirse PHP'nin 5.0'dan önceki haliyle 5.0'dan sonraki halini karşılaştırın durum ortadadır. Şimdi firmalar tercih yaparken kendini yenileyebilen, dilin yeni çıkan kurallarını öğrenebilen elemanları seçerler.

09-11-2017

Ülkemizde "Bilgisayar Mühendisleri İşsiz" diye gazete başlıkları, Tv haberleri yapıldı. Bu benim çok sinirlendiğim bir konudur. Bilmelisiniz ki ülkemizde bilgisayar mühendisleri işsiz değil. Fakülteden mezun olup kendini bilgisayar mühendisi sananlar işsiz. Adamlar bilgisayar mühendisliğinden mezun olmak için gereken basit bir php ödevini bile forumlarda para ile yaptırmaya çalışıyorlar. Yaptırıyorlar sonra diplomayı alıp bir şirkete çalışmaya gidiyorlar. Sonra bir iki hafta içinde kapı önündeler. Ne oldu? Bilgisayar mühendisleri işsiz. Demek ki bilgisayar mühendisi olamamışsın olsan iş çok.

Anlayacağınız bu alan kendini geliştirmesini bilenlere, bilgisayara ve bilgisayarın arka yapısına aşırı derecede ilgi duyanlara, sabırlılara, sıkılmayacak kendini zorlayabilecek kişilere özeldir. Diğerleri bu alanı bitirir, mezun olurlar, diplomaları alırlar. Sonrada bir haber çıkar; "bilişim mezunları işsiz" :) ama bu haber kolay kolay çıkmaz çünkü; değerli hocamız Ahmet Ö.'nün dediğine göre mezunların çoğu kariyerini kasiyerlik, manavlık yaparak ilerletiyorlarmış. Burada manavlıkta kötü değil, kasiyerlikte yanlış anlaşılmasın amaç bu değil. Ama bu bölümü okuyup, mezun olup çıktıysan ve yapacağın iş manavlıksa, kasiyerlikse 4 yılın boşa gitmiş demektir.

Ben bu şartları taşıyorum, programlamaya baktım zevk aldım, anlayabiliyorum. Sabırlıyım, azimliyim, bir konuya kafayı takarsam çözene kadar bırakmam, internette yabancı dillerde çıksa bile programlamaya dair yenilikleri rahatlıkla takip edebilirim diyorsanız bilişim bölümü sizin içindir diyebiliriz.

09-11-2017

İLETİŞİM

Adres:
YENİ MAH. IPEK YOLU CAD. YÜKSEKOVA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BLOK NO 289B YÜKSEKOVA / HAKKARİ


Telefon
(438) 351 3832


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın